14 Kasım 2015 Cumartesi

GÜNEY AFRİKA ŞUBAT 2015

Ümit Burnu'nda Penguenlerle

            MAMA AFRİKA( CAPE TOWN)

      Kış mevsiminde sıcak bölgelere gitmek birkaç yıldır tercih ettiğim bir gezi kültürü haline geldi.Bu defa Hülya ile birlikte Güney Afrika’ya gitmeyi düşündük. 26 Ocak akşamı THY ile yaklaşık dokuz buçuk saatlik bir uçuştan sonra önce Johannesburg’a yolcu bırakan uçak tekrar iki buçuk saatlik uçuş sonrası Güney Afrika Cumhuriyeti’nin yasama başkenti Cape Town’a 27 Ocak öğleden sonra ulaştı. Cape Town’a direkt uçuşlar yokmuş maalesef.
      Cape Town ülkenin yasama başkenti. Dünyada üç başkentli tek ülke olan Güney Afrika’nın yürütme başkenti Pretoria ve yargı başkenti Blomfontein.
       Rehberimiz ‘’Mama Afrika’ya hoş geldiniz.’’dedi. Burası Afrika’nın anası kabul ediliyormuş. Hava 24-25 derece idi. Tabi burada mevsim bize göre ters; Aralık Ocak Şubat ayları yaz mevsimi yaşanıyor.Akşam liman çevresindeki Waterfront bölgesinde dolaştık.Hava biraz rüzgarlı idi. İnce giyindiğimiz için üşüdük.Cape Town iki tarafı okyanusla çevrili bir burunda konuşlandığı için çok rüzgarlı ve rüzgarlı şehir olarak da anılırmış.Karşıda üzeri bulutla kaplı Masa Dağı görünüyor ki yılın büyük bölümü üzerinde bu bulut kümesi varmış.Waterfront’ta cafeler, barlar, çeşitli balık ve deniz ürünlerinin yenebileceği güzel restorantlar var.Biz de sahibi Mehmet Yılmaz adında bir Türk olduğunu sonradan öğrendiğimiz Tasca Restoran’da rehberin önerisiyle adı Kingklip olan bir balık sunumu yedik.Laos balığının bir türü olan bu balığın özellikle tereyağlı ve limonlu olanı harikaydı. 
  28 Ocak: Bu sabah Masa Dağı’na gitmek için yola çıktık. Şanslıydık dağın zirvesi açık ve bulutsuzdu. Yolda giderken lüks evlerin elektrikli tellerle çevrili olduğunu gördük. Security firmaları evleri bu şekilde hırsızlardan koruyorlarmış.İlginçtir sigortasını yenilemediğinde bir yıldır hırsız girilmeyen ev üç gün içinde soyuluyormuş.Özellikle siyahlar ‘’yıllarca bizim olanı kullandınız. Şimdi bunları sizden almak bizim hakkımız.’’ olarak bakıyorlarmış ki bunu ilerleyen günlerde birçok alanda farklı şekilde duyduk ve gördük.
   1087m yükseltideki Masa Dağı denize yakın bu kadar hızlı yükselebilen ender dağlardan.360 derece dönebilen teleferikle dağa çıkarken her yeri görebiliyorsunuz. Dağın düz olan üst bölümünden tüm şehri panoramik seyredebiliyor; hem farklı florasını görebiliyor hem de ilginç hayvanlarıyla tanışabiliyorsunuz.İri fareyle tavşan karışımı dassie’lerle karşılaştık ve onları fotoğrafladık. Dağda manzara harikaydı. Beyaz kumların arasındaki kayalıklara çarparak köpüren vahşi dalgalarıyla okyanusun hakimi bizdik.Şehir bir ressamın kaleminden çizilmişcesine karşımda bir tablo gibi duruyor,bana ise bu güzel tabloyu fotoğraflamak kalıyordu. Gün batımına kalamadık ama manzara o saatlerde muhteşem oluyormuş.
    Güney Afrika’nın asıl yerlileri olan Bushmenler Nijerya ve Somali’den insanlar çalışmak için gelince Afrika’nın içlerine doğru çekilirler. Keşiflerden sonra Hollandalılar -ki onlara çiftçi anlamına gelen Boerler deniyor- gelip Cape Town’a yerleşirler ve 1700’lü yılların başında fiilen bağımsız bir idare kurarlar.Fakat daha sonra bu bölgede zengin maden yatakları olduğunu duyan İngilizler topla silahla gelince Hollandalılar Johannesburg’a  yönüne kaçıyorlar. Hollandalıların’’Lanetlendiğimiz gün’’ dedikleri altını buldukları gün ki İngilizler arkalarından gelmişler Hollandalılarla savaşırlar. İngilizler dağa kaçan Hollandalı askerleri dağdan indirmek için kadın çocuk demeden tümünü katleder veya kamplara atarlar ve onlar da dağdan inip teslim olmak zorunda kalırlar. Bu savaş taktiğinin ileride Hitler’e fikir kaynağı olduğu söylenir.
    Daha sonra adı Ümit Burnu olarak değiştirilen Fırtınalar Burnu’nu gemiyle ilk kez dolaşan kişi olan Portekizli Bartolomeu Dias’ın heykeli meydanın ortasında duruyordu. Böylelikle sömürgeciliğin ilk adımlarını Portekizliler ve Hollandalılar bölgede atmış oldular.Mandela’nın 1990 yılında hapisten çıktıktan sonra konuşma yaptığı tarihi binayı seyrederken Türkiye’de yanlış bilinen Atatürk ve Mandela gerçeği aklıma geldi.Türkiye hükümeti 1992 yılında, Mandela'ya “Atatürk Uluslararası Barış Ödülü”nün verilmesini kararlaştırdı. 1986 yılında verilmeye başlayan bu ödüle daha önce NATO eski Genel Sekreteri Joseph Luns, Japon Prensi Takahito Mikasa ve 12 Eylül darbesinin paşası Kenan Evren gibi isimler layık görülmüştü.
     Ancak Mandela ödülü reddetti. Yapılan açıklamada "Nelson Mandela bütün hayatını demokrasi, insan hakları ve baskılarla mücadeleye harcamıştır. ANC, Mandela'nın kendisine verilen ödülü kabul etmediğini ve Türkiye'yi ziyaret planlarının olmadığını açıklamak istemektedir. ANC'nin tavrının modern Türkiye'nin kurucusu, reformcu Kemal Atatürk'le ilgili herhangi bir olumsuzla ilgisi yoktur" denildi.Çünkü o yıllarda Güney Afrika Cumhuriyeti’ne Apartheid rejiminden dolayı tüm dünya ambargo uygulamaktadır.Fakat Türkiye el altından ABD’nin silahlarını yollamaktadır. Bunu sonradan haber alan Mandela Türkiye’nin göndermek istediği ödülü kabul etmemiştir.
   Company Garden sokağında Apartheid rejiminin ve dünya üzerindeki birçok savaşın acı fotoğrafları sergilenmişti.Parkta sincaplar insanların elinden besleniyor,yanımızda dolaşıyorlar,parkta genellikle siyahi insanlar boş oturuyorlardı.
    Stellenbosch tek katlı evleri ve küçük alış veriş mağazalarıyla şirin bir kasaba.Özellikle Hollandalıların geniş üzüm bağları ve şarap evleriyle ünlü.
    Ertesi gün unutamayacağım bir gün yaşadım. Sabah Cape Town’un barları,lüks restoranları ve villalarının olduğu uzun sahil şeridinden geçerek Ümit Burnu’na gittik. Önce fokları görmek için tekne ile açıldık.Foklar kayalıkların üzerine yüzlercesi birlikte çıkmış dalgaların sesini bastırırcasına bağrışıyorlar, bir kısmı suya girip çıkıyor, onların aralarında martılar uçuşuyorlar ve ben bu doğal yaşama ilk kez tanık olmanın mutluluğunu yaşıyordum.Bir an fotoğraf çekmeyi bıraktım ve o atmosferi tüm ruhumla hissetmeye çalıştım.
    Boulders Bölgesi’nde beni en çok etkileyen cüce penguenlerdi. Onların birbirleriyle ilişkileri kavgaları, birbirlerini kovalamaları,sudan çıktıklarında silkelenmeleri ve kayalıklardan suya atlayışları izlemeye değerdi. Bölgede yolda giderken karşımıza çıkan ‘’Dikkat penguen çıkabilir.’’ya da ‘’Babun tehlikeli hayvandır,yiyecek vermeyiniz’’ tabelaları beni gülümseten ilginç farklılıklardı.Bölge çok rüzgarlı olduğundan deniz kumları yolların kenarlarına kürenmiş belli ki yollardan toplanmışlar, denize yakın olan evlerin bir bölümü kumlarla örtülmüş ilginç ayrıntılardan.
Ümit Burnu
     Ümit Burnu’na yaklaşıyoruz. Cape Point Bölgesi dünya üzerinde flora zenginliğinde altı noktadan biri ve ‘’Flora Kingdom’’ olarak adlandırılıyor. 2256 bitki türü ve1036 türün ise en yüksek konsantrasyonu bu bölgede, ayrıca 250 kuş türü barındırmakta, devekuşu, zebra, bufalo, geyik, babun, eland,dassies, çizgili fare v.b. hayvan türleri de burada yaşamakta.
    Cape Point’te koordinatlar 34’ 21’’ güney enlemini gösteriyor ve biz dünyanın alt noktalarından birindeyiz. Kıyı şeridindeki kayalıklar denize doğru ilerlemiş rüzgarın etkisiyle oluşan dalgalar kayalıkları aşarken köpükler oluşturuyor, uzakta sarp kayalara çarpan hırçın dalgalardan yükselen su taneleri yere inerken puslu bir görüntü doğuruyor.Bu gizemli oluşumlar sanki konumun önemini vurgularcasına oradalar.Tam burunda durup sağıma ve soluma baktığımda aynı anda iki okyanusu yukarıdan seyredebilmenin mutluluğu ve bu okyanusların birbirine karışan sularını izlemenin şaşkınlığı ve imkansızlığına erişebilmek duygusu tanımsızdı benim için. O an tüm dünyayı kollarımın arasına sığdırabileceğimi düşündüm ve ‘’işte burası’’ diye çığlık atarak uçmak istedim, imkansızlığın hükümsüz olduğunu düşündüren noktaya.
      Bu unutulmaz günün ardından üç günlük Cape Town maceramızı güzel bir akşam yemeğiyle sonlandırmak iyi oldu. Grubumuzla da yeni yeni ısınmıştık. Müzik eşliğinde eğlendik. Gerçek Afrika’yla tanışmaya Afrika’nın içlerine Suncity’e gitmek üzere sabah erken saatte Cape Town’a veda ettik.

                                                          ESRA TÜRKDÖNMEZ































1 yorum:

  1. MERHABA ESRA BIZDE G AFRIKAYA GIDECEGIZ INTERNET TURLAR HAKKINDA BILGI ALMAK ISTIYORUM

    YanıtlaSil